MasterClass Debbie Brown Teddy Bears

Afgelopen september 2011 heeft Debbie Brown weer een nieuw boek uitgebracht, Baby Cakes. Echt een super boek! Op meerdere grotere sites van boeken-aanbieders was het boek meteen in de eerste week uitverkocht.  Uit dit boek heeft Debbie een aantal designs gebruikt om masterclasses mee te geven en ik mocht hier ook een deel van uitmaken.
Vandaag was het zover: Masterclass Teddy Bears onder de vlag van Planet Cake in Rotterdam. Vanmorgen om 10.00 uur was het aantreden bij Planet Cake in Rotterdam. Ik heb vorig jaar al kennis mogen maken met Debbie Brown en heb toen onder haar begeleiding de 3D Taartsculptuur van Sylvester (en Tweety) gemaakt. Ik heb deze taart toen als dummie bijna anderhalf jaar bewaard (hij moest op een gegeven moment echt weg, het rook niet zo fris meer in mijn vitrinekast…) en ik heb hele leuke reacties gehad en veel complimenten, tja en wie wordt er nu niet blij van complimenten??

Zodra ik Debbie een hand had gegeven was het eerstvolgende wat ze tegen me zei: ”Were you not in one of my cakeclasses before?” Zo leuk, dat iemand met zo’n status die de hele wereld afreist om workshops te geven en echt heel veel verschillende mensen kort ziet, gewoon mijn hoofd had onthouden!!

Wat leuk is aan Debbie, is dat ze gewoon lekker normaal en vrolijk is. Niets op cakegebied is haar te gek en ze deelt haar ervaringen en tips en trucs graag. Ze vertelde al heel snel dat haar nieuwste boek ” Baby Cakes” volledig geïnspireerd was op haar kleindochter Hannah. Sinds de geboorte van haar kleindochter zag ze overal babytaarten en haar uitgever stond meteen te springen. Ik kan je zeggen dat dat echt geen slecht idee was!

Maar goed, de masterclass. Op de agenda stonden de Teddy Bears en op tafel voor elke cursiste een emmer met 2 halfronde vanille cakes met een diameter van 15 cm (gok ik) en 2 halfronde vanille cakes met een diameter van 12cm. Deze halfronde bollen werden voorbereid om op elkaar te zetten, in een peer/druppelvorm te snijden en vervolgens te vullen en af te smeren met een heerlijke botercreme. Vervolgens liet Debbie zien hoe je de lijfjes op een goede manier met fondant moet bekleden en hoe je deze met behulp van de achterkant van penselen, ball-tools en schuursponsjes textuur kan geven. Vooral met deze tips zie je hoe belangrijk oog voor detail is! Toen was het ineens tijd voor pauze, volledig verzorgd door Planet Cake.

Na de pauze hebben we de hoofdjes gemaakt met alle details erop en eraan: oren, snoetjes, ogen, neusje en ook de rest van de lichaampjes met armen en voetjes. De hoofdjes werden tijdens de masterclass gemaakt op piepschuimen bolletjes, maar Debbie legt in het boek en ook tijdens de les uit hoe je deze kunt maken van Rice Krispie Treats en van Cake.

De belangrijkste tip van Debbie tijdens deze masterclass was voor mij dat volledig met fondant bekleedde piepschuimen bollen gewoon kunnen ontploffen. Dit komt doordat de fondant tijdens het drogen iets krimpt. Als er dan wat lucht tussen het piepschuim en de fondant in zit, dan raakt dit in knel en komt er spanning. Simpele remedie: een gat in het fondant prikken met de achterkant van een penseel of gewoon een kleine opening laten staan (Uiteraard zodat dit niet te zien is).  De beren zijn met zijn drietjes netjes op een cakeboard bekleed met lichtblauwe rolfondant waar we eerder een houtnerfje in hebben gezet, geplaatst. Het ziet er echt zo leuk uit!!

De workshop was naar mijn mening helemaal geslaagd. Het is leuk om te zien hoe ieder in de kern dezelfde uitgangspunt heeft en dezelfde opdracht, maar dat iedereen er toch een iets andere versie van gemaakt heeft, op details. Geen van de gemaakte beren van alle cursisten lijkt op elkaar. De meeste designs van Debbie zijn goed te maken zonder allerlei dure uitstekers en andere dure hulpmiddelen, gewoon creatief omgaan met de dingen die je hebt!!

En zondag deel 2 van de Masterclass: Kittens (ook zo leuk!!). Wat vindt je van het boek als je deze al hebt besteld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *