Vegetarisch?

Binnen de hindoestaanse gemeenschap, waar ik zelf ook toe behoor, zijn er regelmatig perioden waarin er geen dierlijke producten zoals vlees en vis gegeten worden. Ook zijn er grote delen van de gemeenschap volledig vegetarisch, zij eten helemaal geen vlees, en vis maar ook geen ei en gebruiken ook geen alcohol. Zij letten ook op het gebruik van ingrediënten zoals gelatine (omdat gelatine onder andere onttrokken wordt uit beenderen waarbij niet met 100% zekerheid is te zeggen van welke dieren de botten zijn geweest) en andere specifieke toevoegingen.
Soms als wij op een braderie luid aan het verkondigen zijn dat wij vegetarische taarten maken, krijgen we wel eens de reactie: ` huh, er zit toch geen vlees in de taart? ` Voor hindoestanen is het vegetarisch zijn dus meer dan alleen geen vlees en vis. Dat is voor veel mensen moeilijk te snappen. Ik weet van vroeger als ik met school naar kamp ging en dat mijn moeder dan had doorgegeven dat ik geen rund of varken mocht eten, dat de dames in de kantine dezelfde soep aan mij gaven als aan andere kinderen, waarbij ze dan doodleuk de gehaktballetjes eruit viste en tadáá de soep was vegetarisch geworden. Ehmm, nee, zo werkt het dus niet. Vegetarisch volgens Hindoestaande normen is koken vanaf de basis zonder gebruik van ei, vlees, trassie (garnalen), alcohol. Wat is dan het verschil met veganistisch zijn?
Een veganist is behalve vegetarier ook heel bewust naar producten die van dieren afkomen zoals leer, honing, melk, etc. Zij leven uitsluitend van en met plantaardige materialen.

Enige tijd geleden kreeg ik een telefoontje van een dame die via via had gehoord dat wij vegetarische taarten kunnen maken, dus taarten vrij van dierlijke toevoegingen zoals gelatine en gebruik van ei. Een hele belangrijke vraag die ze me stelde was, `hoe is dan de smaak van deze taarten?´. Over het algemeen is bekend dat een cake alleen smeuig en luchtig wordt met gebruik van goed opgeklopte verse eieren, hoe voorkom je dan zonder ei dat de cake als een baksteen wordt en dat de taart dan toch nog ergens smaak heeft?

Zelf ben ik ondertussen al een tijdje bezig diverse recepten te testen en te verbeteren en ik heb nu een paar basis recepten gevonden waarbij de cakes een heerlijke smaak hebben, (niet zo´n alternatieve over-gezonde smaak die sommige vegetarische producten kunnen hebben) en toch heel smeuig en zacht zijn. Een biscuit (luchtig gebak zoals bijvoorbeeld van de Hema) is niet mogelijk zonder gebruik van ei, de luchtigheid komt bij biscuit namelijk van de eieren. We kunnen wel een heel eind in de goede richting komen.

Er zijn een heleboel foefjes met bakpoeder, baksoda, Spa rood, witte wijnazijn, sinaasappelsap. Zie ook het recept eivrije vanille cake Er zijn veel vervangingen voor ei waardoor je toch heel lekker gebak kunt maken, ook voor die speciale gelegenheden zoals hindoestaanse bruiloften of mensen die toevallig in een vegetarische periode jarig zijn. Zo is er altijd wel een mogelijkheid en een reden voor TAART!

De dame die mij via via had gevonden is uiteindelijk samen met haar aanstaande man voor een proeverij op bezoek gekomen, want zonder te proeven kun je geen beslissing nemen over de binnenkant van je taart (vind ik!) en ze hebben voor hun bruidstaart gekozen voor eivrije chocolade cake met kersenvlaaivulling en hazelnotencreme, bekleed met witte marsefond (marsepein en fondant in een 1:1 verhouding door elkaar gekneed). Ik hoop dat ze van hun taart hebben genoten, het was trouwens ook voor het eerst dat ik een bruidstaart gemaakt heb met een Darth Vader kopje erop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.