Appel Streusel Cake

Ingredi├źnten: (voor een taart groot genoeg voor 8 tot 10pp)

Voor de Streusel laag op de cake:
65gr patentbloem
1/2 theelepel vermalen kaneel
40gr koude roomboter (ongezouten), helemaal fijn gesneden
70gr bruine basterdsuiker
20gr geroosterde en grofgehakte hazelnoten (pecannoten en walnoten zijn ook prima te gebruiken)

Voor de Cake:
130gr patentbloem
1 theelepel bakpoeder
1/8 deel zout
56 gr boter, (4 theelepels) boter op kampertemperatuur
100gr kristalsuiker
1 groot ei
1/2 theelepel pure vanilla extract
80ml melk
2 appels (bijv Granny Smith, maar elke andere appelsoort is ook goed! Geschild en in smalle plakjes gesneden.

Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 175graden; bakvorm van 20cm rond invetten en op de bodem een laagje bakpapier leggen.

De streusel topping:
In een grote kom de bloem met de gemalen kaneel vermengen. In dit bloemmengsel de koude boter in hele kleine stukjes snijden of met een vork fijnmaken tot het geheel de structuur van grove korrels heeft. Tot slot voeg je de bruine basterdsuiker en gehakte noten toe. Zet deze kom even apart.

De cake:
In een kom de bloem, bakpoeder en zout bij elkaar mengen. In een andere kom de boter met de mixer kloppen tot deze cremig en zacht geworden is, vervolgens de boter samen met het suiker kloppen tot deze licht, luchtig en helemaal licht geworden is. Voeg het ei en het vanille extract toe en klop het geheel met de mixer tot alles goed vermengd is. Voeg de bloem in delen toe, afgewisseld met het melk terwijl je blijft kloppen tot alles net opgenomen is in het geheel. Stop met mixen zodra alle toevoegingen opgenomen zijn anders wordt je cake meer een baksteen dan cake!

Met behulp van een spatel verdeel je het beslag op de bodem van je bakvorm. Maak de bovenkant van je “cake”zo glad mogelijk. Bovenop de cake leg je de appelschijfjes netjes op elkaar en daarbovenop verdeel je het streuselmengsel.

Doe de bakvorm in de oven voor 45 tot 50 minuten. Als de cake gebakken is, haal je de bakvorm uit de oven en laat je deze op een rooster afkoelen.

Deze cake heeft door de toevoeging van de appels een lekker smeuïge structuur en is echt niet moeilijk te maken. Wel is het heel belangrijk om de boter in de streusel topping goed fijn te snijden en overal te verspreiden over de cake. Anders heb je bij het eten van de cake het idee dat je soms een hap zand aan het wegeten bent omdat de boter niet overal zijn werk goed heeft kunnen doen.

Opmerking: voordat je de noten grof gaat hakken, is het lekkerder om de noten eerst een tijdje te roosteren in de oven. De smaak van de noten is dan veel voller en je hele cake zal lekkerder ruiken.
Werkwijze: verwarm de oven voor op 180graden. Leg de noten op een bakplaat en laat deze bakplaat met de noten gemiddeld een kwartier in de oven.
Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *