Vegetarische (eivrije) vanille cake

In mijn zoektocht naar eivrije vanille cakes die ook nog eens lekker smaken, ben ik ooit eens dit recept tegengekomen en ik moet zeggen, de cake is zo lekker zacht en vooral niet uitgedroogd!! Zelfs mensen die helemaal geen problemen hebben met het gebruik van ei hebben deze cake met smaak opgegeten.

Ingredienten:
300gr patentbloem + een beetje extra voor het bakblik
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel baksoda
1 blik (397ml) gecondenseerde volle melk (bijvoorbeeld van Friesche Vlag)
240 ml sinaasappelsap (liefst zonder vruchtvlees)
2 theelepels vanille extract
1 pakje roomboter gesmolten en licht afgekoeld (je kunt een beetje van de gesmolten boter gebruiken om je bakvormen mee in te vetten)

Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 175graden (electrische oven met onder- en bovenwarmte). Beboter of spray je bakblik in met bakspray en besprenkel deze met de extra patentbloem.
Zeef het bloem met de bakpoeder en baksoda boven een grote beslagkom en maak hierna in het midden van het bloem een kuiltje. Giet in dit kuiltje het volledige blikje gecondenseerde melk, de sinaasappelsap, vanille extract en tot slot de gesmolten boter.
Dit geheel met een handmixer kloppen (eerst voorzichtig op een medium stand, en daarna als alles goed gemengd is, een paar minuten op een iets hogere stand.) Het beslag zal iets indikken. Let erop dat je ook de randen van de beslagkom goed meeneemt. Het beslag met behulp van een rubberen pannenlikker overgieten in het bakblik en direct in de oven plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van je bakblik in het midden van de oven uitkomt.
Het geheel 30 minuten laten bakken en daarna verwijderen uit de oven. Laat de cake in de vorm niet langer dan 10 minuten rusten voor je de cake voorzichtig omkiept op een taartrooster om verder af te koelen.
Laat je cake echt niet langer dan 30 minuten bakken anders wordt de binnenkant een beetje bruinig en oogt het minder aantrekkelijk en smaakt de cake net anders dan de bedoeling is.

Het beslag uit dit recept is genoeg voor 2x bakblik 20cm rond (verdeel het beslag gelijkmatig over beide bakblikken); 1x 22,5cm rond; 1x 20x20cm vierkant. Bij de laatste twee bakblikken zou ik twee keer een cake bakken als je een mooie en lekkere taart wilt gaan maken, anders is je taart zo laag en heb je geen goede verhouding tussen de vullingen en de lagen cake. Zelf bak ik vaak bijvoorbeeld 2x 20x20cm vierkant en dan snij ik de beide cakes 1x door waardoor ik mijn taart 3x kan vullen met een heerlijke vulling.

Veel plezier met bakken!!

3 reacties op “Vegetarische (eivrije) vanille cake

 1. Pingback: Vegetarisch? | Leerbakken.nl

 2. Hallo Angela,
  Ik heb deze recept voor cake uitgeprobeerd omdat ik in mijn familie mensen heb die vegetarisch zijn. Vroeger maakte ik en mijn moeder dan voor de vegetarische bojo.( ik weet niet of je het kent. Google het ander.) Maar nu is het een stuk makkelijker ik maak gewoon 1 taart en ik ben klaar. Bedankt om je recept te delen.

  groetjes Ranjana (13)

  • Hoi Ranjana,

   Wat leuk om te horen dat je het recept hebt uitgeprobeerd en dat deze bevalt! Het scheelt inderdaad een hoop werk op deze manier. Vegetarische bojo ken ik inderdaad, ook heel lekker trouwens! Dank je voor je reactie!

   groetjes,

   Angela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *