Aardbeiencupcakes

Mijn ouders hebben na alle jaren dat iedereen ondertussen zo’n beetje op zich zelf is gaan wonen, nog steeds momenten waarop ze groot boodschappen doen en veel extra kopen gewoon om door te geven aan de kinderen. Zo kwam ik ineens aan 3 bakjes van 500gr verse aardbeien en even geen idee wat ik ermee moest doen. Na wat googlen kwam ik het volgende recept tegen en sindsdien is dit een welkome manier van verwerken van verse aardbeien tot heerlijke cupcakes.

aardbeiencupcakes
Ingredi├źnten:
* 8 grote,verse aardbeien, of meer indien nodig
* 2 eieren
* 200gr kristalsuiker
* 75ml plantaardige olie (zonnebloemolie)
* 1/2 tl vanille aroma
* 1/2 tl citroenrasp
* 200gr patentbloem
* 2 tl bakpoeder
* 1/4 tl zout
* 3 el custardpoeder (hoeft niet glad afgestreken te worden)
* beetje rode voedingskleurstof

Werkwijze:
1. De aardbeien wassen en ontdoen van kroon en blaadjes. Met behulp van een staafmixer de aardbeien pureren tot pulp. Deze pulp door een zeef drukken om zoveel mogelijk de pitjes te verwijderen. Dit zou ongeveer 175ml moeten zijn.
2. Oven voorverwarmen op 170gr, muffinvorm bekleden met bakvormpjes voor cupcakes.
3. In 1 kom de suiker, olie, eieren, vanille aroma, citroenrasp en de aardbeienpuree met de mixer mengen tot een mooi geheel. In een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en custardpoeder bij elkaar zeven. Het bloemmengsel in twee keer toevoegen aan het suiker/olie mengsel en mengen met de mixer tot een mooi glad beslag ontstaat. Als je het beslag nog iets meer roze wilt hebben, kun je een druppeltje rode voedingskleurstof toevoegen.
4. Het beslag overscheppen in de muffinvorm, vul elk bakvormpje voor maximaal 2/3 en plaats de muffinvorm in het midden van de oven. De cupcakes zijn klaar na ongeveer 20-25min of wanneer de cupcake zachtjes terugveert wanneer je deze aan de bovenkant aanraakt.

De cupcakes ruiken al helemaal geweldig als je deze uit de oven haalt om af te laten koelen. Wat ik vaak ook doe met de cupcakes als deze net uit de oven komen, is ze bestrijken met suikerstroop. Dit zorgt ervoor dat de cupcakes zachter blijven aan de bovenkant en dat de cake langer sappiger blijft. Een kale cupcake ziet er niet gezellig uit, dus ik maak vaak een lekkere cream cheese frosting voor bovenop de cupcake.

Recept voor Suikerstroop:
250ml water
300gr suiker
In een steelpan het water en suiker aan de kook brengen. Laten koken tot je geen suiker meer ziet, je hoeft niet te roeren. Als het suiker opgelost, de stroop laten afkoelen. Je kunt de stroop in de koelkast ongeveer 1 maand bewaren.

Cream Cheese Frosting
100gr roomboter (kamertemperatuur)
600gr suikerbakkerspoeder
250gr Roomkaas (MonChou of Philadelphia)

Werkwijze:
In een vrijstaande mixer de boter en poedersuiker mengen met de peddle tot deze een zanderige structuur heeft gekregen en de boter volledig tot hele kleine stukjes is gekomen. Voeg dan de roomkaas toe en meng alles op lage snelheid tot het volledig vermengd is, draai de mixer daarna op medium snelheid tot de frosting luchtig en zacht is geworden.

Dit recept voor de aardbeiencupcakes is ook prima te gebruiken voor het maken van een heerlijke smeuïge aardbeiencake, ook als je deze daarna wilt decoreren met marsepein of fondant. Voor vullingen kan ik je ook chocoladeganache of chocoladecreme aanbevelen, chocolade en aardbeien combineren nou eenmaal ook perfect! Vergeet hier niet tijdens het vullen van de cake met creme of ganache , de cake te besprenkelen met de suikerstroop, dan blijft de cake wat sappiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *