Hoe Maak Je Zelf De Lekkerste Bara’s? Recept Voor Bara!

Lekkere Verse Zelfgemaakte BaraIk ben Hindoestaans Surinaams, mijn ouders komen uit Suriname en ik ben dus ook  opgegroeid met allerlei surinaamse heerlijkheden. Eén daarvan is inmiddels al helemaal ingeburgerd in Nederland en wordt tegenwoordig zelfs als ‘broodje met kipkerrie’ gegeten… (Wat echt niet zo hoort, geloof me!!) en tot mijn schande moet ik toegeven heb ik nog nooit geprobeerd om deze zelf te maken…. Nou ja, mijn moeder maakt ze normaal altijd, dan hoef ik het niet te kunnen toch? Maar nee, het is toch een beetje beschamend, dus gisteren heb ik besloten dat ik ook maar een eigen variant moet gaan maken.

O, ik heb het trouwens over de Bara!

Recept!

Mijn moeder maakt haar recept altijd op gevoel. Een beetje bloem, een beetje spliterwten, gemalen, een beetje knoflook en zout etc… Zo functioneer ik niet. Ik wil altijd een sluitend recept hebben voor het uitproberen en daarna pas ik het aan naar mijn smaak.

Urdi=Spliterwten

Dus al googlend kwam ik op de site Surinaams-eten . Erg informatief en een sluitend recept voor bara. Ik ben eergisteren begonnen met het afwegen van 250gr gedroogde spilterwten (urdi) en deze heb ik gewassen in een vergiet tot er helder water uitkomt. Daarna heb ik de spliterwten onder water gezet, echt een flinke hoeveelheid, zodat de erwten kunnen ‘weken’ dus weer water opnemen tot ze normaal formaat bereikt hebben en zachter zijn geworden. Dat was vrijdagavond.

Zaterdagavond heb ik de geweekte erwten, die nu tweemaal gegroeid zijn in formaat, met behulp van een Moulinex keukenmachine zo fijn mogelijk vermalen. Helaas is dit nog niet zo fijn als ik zou willen, maar ik had nu even geen keuze. Vervolgens heb ik van de vermalen pasta 250gr afgewogen in een grote beslagkom.

Daaraan toegevoegd:

-500gr patentbloem
– 1 tl zout
– 1 tl bakpoeder
– 1 tl baksoda
– 2 el witbroodmix
– 1 tl djira of komijnpoeder (ik heb een potje met vermalen komijn: d.w.z. komijnzaadjes drooggeroosterd in een koekenpan en daarna vermalen in een vijzel en daarna in een glazen potje opgeslagen. Zo komen er geen beestjes in mijn komijn)
– 3 teentjes knoflook vermalen
– 1 madame jeanette peper vermalen zonder pitjes
– 1 handvol verse spinazieblaadjes of tayerblaadjes (ga hiervoor naar een toko) fijn gesneden
– 250ml water

Het deeg Het Deeg Vlak Voor Bakken

En vervolgens gekneed tot ik soort van een samenhangend deeg kreeg. Het deeg moet zacht zijn, beetje kleverig maar met name samenhangend. Doe het water er steeds in kleine beetjes bij, teveel water maakt het deeg te plakkerig en niet werkbaar.

Als je het deeg goed hebt, voeg dan op het laatst 1 el olie erbij en goed doorkneden.

Dit deeg goed afgedekt een paar uur wegzetten. Het deeg moet rijzen en tot minimaal 2x zijn volume komen. Ik heb mijn beslagkom eerst afgedekt met vershoudfolie, daarna met een theedoek. En nu het warme weer zijn werk laten doen.

Bakken van de Bara

Bara In De OlieDe volgende dag, zondag, heb ik het deeg bekeken en dit was nu een mooie zachte goed gerezen deeg geworden. Tijd om te bakken dus! Dit recept is goed voor ongeveer 25 bara’s.

Ik heb in een grote wokpan van tefal met aanbaklaag 750ml zonnebloemolie verhit tot ongeveer 180graden. De olie moet goed heet zijn, anders worden de bara’s niet mooi bruin en gaar van binnen en lopen ze helemaal vol met olie.

Hoe vorm je de bara?

Goed, hoe vorm je nu van die mooie ronde vormpjes? Gewoon op je handen, wat wel makkelijk is, is om een kommetje met water bij de hand te houden. Het deeg heeft namelijk de neiging om heel erg te plakken aan je handen, maar door je handen steeds vochtig te maken kun je heel makkelijk bara’s vormen en in de olie laten glijden.

O, ja hoe maak je de vorm: je pakt met 1 vochtige hand een bolletje deeg van de grote deegbal uit je beslagkom, deze leg je op de binnenkant van je andere hand en duw je een beetje plat. Dan maak je met een vinger een mooi gat in het midden, zodat het een beetje lijkt op een platte donut. De kunst is om daarna deze donut zo in de olie te laten glijden dat het gat open blijft, anders wordt het een soort bol.

In de Olie

Zodra je bara is de olie laat glijden, zou deze meteen moeten opbollen en nog meer moeten rijzen. Zodra de onderkant een beetje bruint, moet je de bara omdraaien zodat de andere kant ook kan bruinen. Qua kleur moet de bara een iets lichtere kleur hebben dan een oliebol, caramelbruin.Lekkere Verse Zelfgemaakte Bara

Als de bara goed is, dan haal je deze met een schuimspaan uit de olie en laat je deze uitlekken in een met keukenpapier bedekte vergiet. Iets af laten koelen en dan heerlijk met mango chutney of wat ketchup opeten!

Hoe ging het nu met mijn bara’s?

Ik vond ze zelf in de eerste instantie iets te taai en iets meer op brood lijken dan op de bara’s die ik ken, maar Aswin en mijn ouders hebben ze helemaal goedgekeurd. Met wat tips (zoals kneden met lauwwarm water ipv koud water) zouden ze de volgende keer nog lekkerder moeten zijn!

Laatste tips:

– je kunt het gerezen deeg ook invriezen voor een volgende gelegenheid, bewaar het deeg dan maximaal 1 maand in de vriezer. De avond voor de gelegenheid het deeg uit de vriezer halen en in de koelkast laten ontdooien. Vervolgens een uur voor het bakken op het aanrecht op temperatuur laten komen en bakken.
– Gebakken bara’s kun je de volgende dag ook wel eten. Bij het opwarmen kunnen de bara’s iets vettiger worden en na het afkoelen worden ze dan taai. Wat kan helpen is om de bara’s in een boterhamzakje of diepvrieszakje te doen en dan max 30sec in de magnetron op te warmen. Dan worden ze niet taai en vettig. Lekkerst is natuurlijk versgebakken bara’s, die zijn nog lekker krokant!

Succes en geniet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.