Salon Sugar Paris 2014

logo-sugar-parisMijn man is the Best! Ik had een tijdje geleden ontdekt dat  de allereerste taartenbeurs in Parijs zou gaan plaatsvinden van 4 t/m 6 april 2014. En ik had wat hintjes gedropt, maar ik wist ook dat we eigenlijk niet weg zouden kunnen vanwege de drukte in ons andere bedrijf.
En plotseling zag ik een week voor de daadwerkelijke datum van de beurs in de agenda heel mysterieus ‘Parijs??’ staan…. de agenda was ineens leeggepland en we gingen naar Parijs!!

Salon Sugar Paris 2014

Vooraf had ik even op de site van Salon Sugar gekeken, maar mijn Frans is een tijdje geleden en de site was enkel en alleen in het Frans te lezen dus eigenlijk was ik niet helemaal op de hoogte van de complete inhoud. In mijn hoofd zag ik een grote mooie barok ingerichte beurshal met allerlei stands waar demonstraties met suikerwerk, chocoladewerk en prachtige patisserie kunststukken gedemonstreerd zouden worden. Franse top patissiers die hun kunsten zouden vertonen, heerlijke dingen om te proeven en hopelijk ook wat nieuwe trucjes op het gebied van taartdecoraties en bakken.

Hotel bij Cours de Vincennes

Vrijdag 4 april zijn we laat in de middag vertrokken richting Parijs, bij aankomst in ons hotel waren we eigenlijk aangenaam verrast. Ik dacht dat het een klein shabby hotelletje zou zijn, omdat de prijs voor een nachtje slapen hier erg goedkoop was voor Franse begrippen. Ons hotel was gesitueerd in de buurt van Cours de Vincennes, in de buurt van metrostation Cours de Vincennes van metrolijn 1. Dit is de toeristische metrolijn, dus binnen 10 minuten zit je midden in het centrum van Parijs.

Aardige mensen in Parijs?!

In de buurt van het hotel is het doordeweeks na 21.00u gratis parkeren en in het weekend helemaal gratis. Ook weer een aangename verrassing in Parijs. De mensen in deze buurt zijn erg vriendelijk en behulpzaam, veel minder van de Parijse hooghartigheid en het chauvinisme. De prijzen van eten in de restaurants en supermarkten zijn ook veel normaler.

Parc Floral de Vincennes

De Salon Sugar vond plaats in de evenementenhal van Parc Floral de Vincennes, een Chateau_de_Vincennes_2014geweldige locatie in het park naast Chateau de Vincennes (eindhalte van dezelfde metrolijn 1).

 

Treintje_Salon_Sugar_2014De organisatie had er zelfs voor gezorgd dat er bij het metrostation gratis shuttletreintjes klaarstonden om alle bezoekers snel en efficiënt naar de ingang van het park te rijden. Ook als er geen beurs of evenement in het park is, is dit park uitstekend om met of zonder kinderen een dag door te brengen. Er zijn veel activiteiten en kleine speelplekjes, ideaal voor de kids.

Drukte!!!

Er was veel animo voor de beurs, wij arriveerden zelf tegen half twaalf bij het park, de zon was lekker warm en mensen waren erg enthousiast. Naarmate we meer richting de ingang van de hal kwamen, werd het dan ook steeds drukker.

Er bleken nog 2 andere beurzen te zijn, een Scrapbook beurs en iets van een boerenmarkt Salon_Sugar_2014_1waar mensen biologische en organische producten konden aanschaffen. Bij de ingang werd de rij steeds een groepjes toegelaten richting de kassa. Ik denk dat de organisatie zelf de grote groepen mensen niet had verwacht en om dit enigszins in goede banen te leiden werd de rij zelf ook gemanaged.

Gelukkig had ik de kaartjes al online kunnen aanschaffen, daardoor konden wij direct doorlopen. Ik voelde wel de blikken van de mensen die wel in de lange, lange rij stonden om nog toegangskaartjes te kopen… die rij was erg lang….

Nog meer drukte!

Salon_Sugar_2014_2Eenmaal binnen, dus binnen waar alle stands waren, was het zoo druk, ik zag op een gegeven moment alleen maar ruggen, achterhoofden en benen. De verkopende stands bevonden zich ergens achter deze mensen. Mijn man en ik hebben eerst een soort van een snelle ronde gelopen, maar echt heel veel zagen we niet behalve de enorme hoeveelheid aan mensen. Door het aantal mensen en de niet al te grote ruimte merkte ik dat ik zelf een beetje benauwd raakte.

Decoreren en Sweet Tables

Rond lunchtijd werd het eindelijk wat rustiger en konden we meer zien. Deze suikerbeurs ontdekte ik, was eigenlijk een taartenbeurs. Er werd met name van alles aangeboden wat met bakken en decoreren van taarten te maken had, hier en daar werd er een demonstratie verzorgd van decoreren van cupcakes of hoe je mooie bloemetjes moest maken van gumpaste. De sweettable sectie werd ook goed vertegenwoordigd.

Workshops & Masterclasses

Designs_Salon_Sugar_2014_2Er werden wel workshops en masterclasses gegeven van de landelijke Franse top decoreerders maar daar had je van te voren op de site voor moeten aanmelden en de prijzen voor deze lessen liepen ook aardig uiteen.

Het verbaasde me te zien dat sommige stands alleenDesigns_Salon_Sugar_2014 maar gevuld waren met dummies en dat deze stands er alleen maar stonden om hun werk aan taarten te promoten. Mensen konden hun kaartje meenemen om eventueel een taart bij ze te bestellen.

Lichtelijk teleurgesteld…

Het was zeker een leuke beurs, ik vond het zelf wel jammer dat er minder getoond werd aan franse patisserie of zelfs het suikerwerk (trekken en blazen van suikersculpturen) of het opmaken van perfecte kleine franse desserts. Deze beurs had misschien beter Salon Gateaux kunnen heten voor de beeldvorming.

Franse Decoreerkunsten

Wat me wel opviel, was dat het Franse publiek nu ook bijzonder geinteresseerd is het decoreren van taarten met marsepein en fondant, wat voorheen toch echt vloeken in de kerk was omdat dit geen echte Franse Patisserie was. De macaron of de Croquem Bouche, dat is echte Franse Patisserie.

Toch was het erg leuk om een taartenbeurs mee te maken in een bijzonder mooie lokatie midden in Parijs, langs een echte Chateau en zoveel natuur. Ik ben benieuwd of in andere Franse steden nu het taartenvirus ook opgepakt zal worden!

2 gedachten over “Salon Sugar Paris 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.