Kikker erwten / Channa

of zoals de Hindustanen het noemen: gugari (uitspraak: de ”g” spreek je uit als de eerste ”g” in de Engelse ”garage”).

Een simpele maar lekkere snack dat vaak uitgedeeld wordt tijdens feestjes. Er zijn veel varianten op mijn onderstaand recept, sommige mensen vinden het lekker om komijnpoeder toe te voegen, sommigen gebruiken verschillende soorten ketjap. Elk huisje heeft zijn eigen kikkererwten-recept. Ik ben zelf gek op kikkererwten, je zou me er zelfs ’s nachts voor wakker kunnen maken….als ze maar lekker zijn!

Mijn Recept
Ingredienten:
1 pot voorgekookte kikkererwten
2 el zonnebloemolie
1/2 ui (helft van een grote ui, of een hele kleine ui) versnipperd
1 tl tomatenpuree
2 eetlepels ketjap (zout)
snuf zout
2 teentjes knoflook
1/2 of 1/4 van een hete peper (madame Jeanette of Ajuma)

Bereidingswijze:
1. Haal de kikkererwten met een vork uit de pot in een vergiet en spoel ze zorgvuldig onder de koude kraan schoon.
2. In een hapjespan of kleine wok de olie verhitten op middelmatige vuur, en de versnipperde ui bakken. Voeg de tomatenpuree toe en bak het geheel licht op.
3. Voeg de kikkererwten toe, omroeren en afdekken met een deksel. Zachtjes laten koken.
4. Terwijl de erwten koken, de peper, knoflook met een beetje zout helemaal fijn malen in een vijzel of zoals ik met behulp van een knoflookroller op een snijplank.
5. Peper/knoflook mengsel toevoegen aan de kikkererwten, zoute ketjap toevoegen, snuf zout toevoegen. Alles goed omroeren, vuur iets hoger zetten en het geheel maximaal 5 minuten goed doorbakken. De kikkererwten zijn goed warm het lekkerst!
6. Eet smakelijk!!

Als je de tijd hebt (twee dagen voor je ze nodig hebt), kun je de kikkererwten ook zelf voorkoken:
Dit doe je door de gedroogde erwten (te koop bij een toko) eerst een dag of een hele nacht in een kom of pan met voldoende water te laten weken. Zorg ervoor dat het water boven de erwten uitkomt, anders kunnen ze het water niet opnemen en worden de erwten nooit zacht! Check de pan ook van tijd tot tijd want de erwten groeien door het water en kunnen zo boven het water uitkomen.
Als de erwten voldoende geweekt zijn (reken op zo’n 6 tot 8 uur op zijn minst), zet je de pan met water op het vuur. Voeg een snuf zout toe en laat het water koken. Je kookt de erwten tot deze stevig maar toch zacht en knapperig aanvoelen. (Test dit door van tijd tot te proberen een erwt met een lepel plat te duwen. Ook dit kost tijd: reken op ongeveer 3 tot 4 uur koken. Als het water trouwens kookt, draai je het vuur zachter tot het water zachtjes borrelt (met de deksel op de pot met een lepel ertussen om overkoken te voorkomen). Voeg kokend water (uit bijvoorbeeld de waterkoker) toe wanneer er teveel verdampt is, de erwten moeten ten alle tijden onder water blijven!!

Tip: voeg ook een klein beetje fijngehakte peterselie toe.
Heb je zelf een ander (lekkerder) recept? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *