Hoe kom je tot het budget voor je taart?

Hoe ben je tot het bedrag gekomen voor je taart?
Het bepalen van je budget voor een exclusieve taart….

Regelmatig krijg ik telefoontjes van potentiele klanten met vragen over de taart. Vaak hebben ze al hele specifieke ideëen over hun taart, hoe deze eruit moet zien, welke kleuren er gebruikt moeten, welke decoraties erop moeten komen en ook wat ze willen betalen.

Daarom stel ik altijd een aantal vragen zodat ik alles helder heb voor we daadwerkelijk tot een taartbestelling komen:
– wanneer heeft u de taart nodig?
– voor hoeveel personen wilt u taart hebben?
– welke design heeft u in gedachten?
– wat is uw budget?

Ik wil graag een beetje uitweiden over de laatste vraag: het budget. Sommige mensen denken, wanneer ik deze vraag stel, dat het een valstrik is. Dat is het echt niet. Voor het transformeren van een cake tot een kunststuk zijn er heel veel verschillende technieken en materialen. Ik moet weten wat het bedrag is dat je wilt spenderen zodat ik de geschikte methode kan kiezen om de taart te maken. Ik moet weten hoeveel gedetailleerd werk er op de taart komt, of ik gebruik kan maken van speciale technieken zoals werken met Isomalt, geboetseerde werkjes en of ik speciale tools moet gaan aanschaffen. Misschien moet ik zelfs naar de bouwmarkt rijden om speciale ondersteunende materialen aan te schaffen voor het project. Deze onderdelen hebben veel invloed op de offerte en daarom is het budget ook zo belangrijk.

Dus wanneer je me vertelt dat de taart voor 60 personen is en je wilt dat de taart een technisch hoogstandje wordt, hele specifieke gedetailleerde decoraties heeft (ongeveer 30stuks) en je wilt glitter en glans en dat de gasten allemaal “Wow” zeggen, met een budget tot € 210,-. Dan wil ik heel graag weten hoe je tot dit bedrag bent gekomen..

De feiten:
De vele taartprogramma’s op TV hanteren een minimum bedrag voor het bestellen van een exclusieve taart. Sommige hanteren een minimum van $ 1000,- , waarbij het echt niet uitmaakt dat je alleen maar 25 gasten hebt. Een andere bekende bakker hanteert een gespreksfee van $ 100,- enkel en alleen om het gesprek in te gaan om de taart te bespreken, eventueel te proeven en te praten over het design. Dan heb je nog geen taart om mee te nemen. Meestal staat er ook een startbedrag per persoon van ongeveer $ 8,- voor een met fondant bekleedde taart. Let op dit is een startbedrag, meestal kom je bij deze mensen uit op een bedrag van $ 12,- tot $ 14,- p.p. omdat ze weten dat je echt het WOW-factor aan je taart wilt toevoegen.

Dus even terugrekenen: 60 gasten, WOW factor, budget € 210,-. Dat is € 3,50 p.p. Dit is het startbedrag in mijn winkel voor een taart bekleed met fondant. Je weet dus wat mijn startbedrag is (denk eraan, de TV bakkers hanteren een startbedrag van $ 8,- !!) Dus hoe ben je dan tot € 210,- gekomen?

Heb je zelf onderzoek gedaan naar de prijzen van exclusieve taarten voor je het bedrag bepaald had? Of is het omdat dit bedrag “goed” klinkt? En denk je bij jezelf: “Het is toch alleen maar cake, bekleding en vulling?” Deze laatste zin gaan we even beter bekijken:
Als het alleen maar cake, bekleding en vulling was, dan was je naar de plaatselijke banketbakker (of HEMA) gereden en had je daar een willekeurige taart uit de etalage uitgekozen. Nee, je wilt niet alleen maar cake, vulling en bekleding. Je wilt een prachtige eetbare kunstwerk. En daar zit nou het verschil: het creëren van een exclusieve gesculptuurde, gesneden, ontworpen kunstwerk vergt talent, ervaring, tijd, materialen en vaardigheden. En dat kost geld.

Dus voordat je je budget in je hoofd bepaald hebt, doe eerst eens een beetje onderzoek. Wees er zeker van dat je budget logisch is. Zorg ervoor dat het realistisch is voor hetgeen je wilt hebben. En wees ook eerlijk tegen je taartdesigner wanneer ze vragen naar je budget.

Want, weet je, je kunt misschien niet een 3d taartsculptuur van de favoriete hond van je verloofde betalen, maar waarschijnlijk kun je je wel een kleinere stapeltaart met een geboetseerde hond die op zijn hond lijkt, veroorloven. Dat is een verschil van zo’n € 200,- tussen deze twee mogelijkheden. Hou dat dus in gedachten. Als je budget niet realistisch is voor wat je wilt hebben, vraag je designer dan wat er voor andere mogelijkheden zijn om toch zo dicht mogelijk bij je thema te blijven. Wees ook niet beledigd als je designer zegt dat je je geen exclusieve taart kunt veroorloven met dit budget. Dat kan. Ik kan ook geen nieuwe Mercedes betalen, dan koop ik toch de auto die ik wel kan betalen? Ik weet dat ik me dat gewoon niet kan veroorloven. Ik ga niet proberen de Mercedes Dealer te overtuigen dat hij de prijs moet aanpassen naar mijn te kleine budget. Hij ziet me al aankomen!

Dus als je je budget een beetje bepaald hebt, zorg ervoor dat je ook het onderzoek gedaan hebt. En wees er ook zeker van dat het bedrijf dat je uitkiest ook foto’s kan laten zien wanneer je erom vraagt en waaruit blijkt dat ze kunnen maken wat je wilt hebben. Wees niet teleurgesteld aan het eind als je je huiswerk in het begin niet gedaan hebt!!

Tot slot: Heb er lol in! Exclusieve taarten kunnen echt het middelpunt van je gelegenheid zijn, en als je bedenkt wat je ervoor betaalt, dan moet dit ook zo zijn!

Bovenstaand artikel heb ik vertaald uit het engels van Stacey’s Sweet Shop, met een beetje een aanpassinkje hier en daar in de bedragen en opzet. Ik vond haar artikel zo goed omdat het precies weergeeft wat het spanningsveld is tussen klant en taartdecorateur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.