Citroen Merengue Angel Food Cake (Low Fat!!)

Aangezien ik mezelf een beetje op dieet heb gezet en ik toch echt gek ben op zoetigheden èn deze twee dingen niet samengaan voor mij, moest ik een alternatief hebben voor die momenten wanneer je het huis uitkamt op zoek naar lekkers….

En ik vond: Citroen Merengue Angel Food Cake met als bonus: Low Fat!! Dus semi-gezond.

Ingrediënten:
12 eiwitten (dus het eiwit van 12 eieren)
200gr en 100gr suiker
120gr cakebloem (verkrijg je door van 120gr patentbloem 30 of 40 gr te vervangen met maizena)
2 theelepels cream of tartar (wijnsteenzuur)
1,5 theelepel vanille extract
0,25 theelepel zout
1 pot Lemon Curd
Merengue Topping:
4 eiwitten
3/4 theelepel cream of tartar
100gr suiker

Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 175graden.
Plaats de 12 eiwitten in een grote beslagkom en laat deze een half uur op kamertemperatuur komen. Zeef het bloem en 100gr suiker samen boven een kom, doe dit twee keer en zet de kom even apart.
Voeg aan de eiwitten toe: de cream of tartar, zout en het vanille extract. Klop dit mengsel op medium stand tot er zachte pieken zichtbaar worden. Voeg vervolgens, terwijl je blijft kloppen, per twee lepels de rest van het suiker toe. Zet de mixer op hoge snelheid tot het mengsel mooie stijve pieken vertoont.
Spatel voorzichtig het bloemmengsel in drie delen door het eiwit.

Breng het beslag over in een 25cm doorsnede gladde tulband vorm (niet beboteren vooraf!). Snij met een broodmes door het beslag om eventuele luchtbellen te verwijderen. Plaats de bakvorm op de laagste rooster in de oven en bak de cake 35 tot 40 minuten of tot de bovenkant goudbruin gebakken is en er droog uitziet. Verwijder de bakvorm uit de oven en plaats deze direct onderste boven om af te koelen, voor ongeveer 1 uur. (De cake blijft dus in de vorm zitten, terwijl deze afkoelt).

Om de cake te verwijderen uit de bakvorm (nadat deze afgekoeld is), haal je voorzichtig met een mes de cake los van de bakvorm, aan de rand en rondom het centrum. Snij daarna de cake horizontaal dwars door, zodat je twee cakelagen krijgt.

Plaats de onderste helft op een hitte- en ovenbestendige plaat, breng een laag lemon curd aan en plaats de bovenste laag cake terug.

Voor de meringue:
Klop in een kleinere beslagkom de cream of tartar en het eiwit op medium snelheid tot je zachte pieken krijgt. Klop op hoge snelheid, terwijl je langzaam het suiker toevoegt, het eiwitmassa tot stijve glanzende pieken tot al het suiker opgelost is. Breng dit eiwitmengsel aan op de bovenkant en zijkanten van de cake, plaats het geheel terug in de oven (175graden) op het laagste rooster voor 15 tot 18 minuten tot de merengue goudbruin is geworden.
Haal de cake uit de oven en laat deze volledig afkoelen. Eventuele merengue die overgebleven is, kun je in de koelkast bewaren voor een ander lekkernijtje.

Deze taart is goed voor ongeveer 14 stukken.

Succes!! Enne eet smakelijk zonder schuldgevoelens!

Nog een paar tips:
– cream of tartar koop ik zelf bij een klein winkeltje De Waart, op de Nieuwe Binnenweg 357b in Rotterdam. Het is typisch een amerikaanse toevoeging om eiwit stijf te krijgen en houden.

– De 25cm gladde tulband vorm heb ik gekocht op de Chineze boot in Rotterdam. Deze boot heeft een uitgebreide oosterse supermarkt en restaurant waar ze deze bakvormen verkopen. De vorm bestaat uit twee delen, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je de cake makkelijker uit zijn vorm krijgt nadat deze afgekoeld is. Ook heeft de vorm pootje zodat, als je de vorm omkeert (zoals in het recept) de onderkant niet helemaal zacht en klef wordt. De Chineze boot ligt overigens net voor de Euromast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.