Sambalsausje bij de kipbroodjes

De kipbroodjes uit een van mijn eerdere recepten zijn zo, zonder sausje al lekker om te knabbelen. Vooral als ze vers uit de oven komen en nèt afgekoeld genoeg zijn om niet je mond te verbranden bij de eerste hap (zoals bij een kroket of een bitterbal!!).

Maar goed, voor een extra, niet te pittig, smaakje bij de kipbroodjes kun je een beetje Thaise Chilisaus bovenop het broodje aanbrengen en dan smullen…
Maar dit is iets te simpel, gewoon naar de plaatselijke AH lopen en een flesje Chilisaus aanschaffen…

Nee, voor ons, keukenprinsessen (en de occasional keukenprins) is een kipbroodje pas extra  lekker met een zelfgemaakte beetje pittige sambalsausje… ehmm deels zelfgemaakt, het grootste gedeelte komt van meneer Heinz: namelijk tomatenketchup….

Ingrediënten:
1 klein flesje Heinz tomatenketchup
1 Madame Jeannette peper (bij de plaatselijke Toko te vinden bij de pepers, lijkt een beetje op een kleine langwerpige paprika in geel of groen), in de lengte doorgesneden zodat je de pitjes kunt verwijderen.
2 teentjes knoflook
zout
suiker
eventueel een beetje zoete ketjap naar smaak

De Madame Jeannette peper komt in verschillende gradaties van hitte. Over het algemeen is de groene peper minder scherp en de gele wat heftiger.  Als je deze smaak goed kunt hebben en je durft een stapje verder gaan kun je ook kiezen voor de Ajuma (uitspraak: adjoema). Let op: niet in je ogen wrijven na het snijden van peper, dat zal een beetje  branden…

Werkwijze:
In een vijzel de knoflook, de helft van de peper met een beetje zout fijn malen. Als je geen vijzel hebt, kun je ook een moulinex keukenmachine gebruiken om alles helemaal fijn te krijgen of zelfs een snijplank met een deegroller (heb ik mijn tantes in Suriname zien doen, het is een handigheidje vooral om te voorkomen dat alle onderdelen van de snijplank afschieten!)  maar het werkt wel . In ieder geval is het heel belangrijk dat de peper en knoflook volledig fijn vermalen zijn en dat je geen brokjes aantreft. Mocht de geur van de peper je bevallen en je denkt dat de scherpte wel mee zal vallen, dan kun je ook de hele peper gebruiken.

Het mengsel van de peper en de knoflook bij elkaar schrapen en in een klein kommetje doen. Vul het kommetje voor de helft met de ketchup. Beetje suiker erbij (bijvoorbeeld een halve theelepel). Goed roeren met een lepel en voorzichtig een beetje proeven of de smaak naar wens is en vooral lekker pittig is (Dus niet zo pittig dat je daarna niets meer proeft omdat je tong en verhemelte in vuur en vlam staan!). Mocht de smaak toch te scherp zijn, dan kun je extra ketchup toevoegen en nog een klein beetje suiker.

Naar smaak kun je ook een klein beetje zoete ketjap toevoegen of zelf een heel klein beetje chinese suiker.
Deze sambal kun je in de koelkast in een afgesloten bakje maximaal 3 dagen bewaren.

Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *